Voorbeeld van een traject op maat – EMDR en Effectief Communiceren

EMDR Trauma behandeling en deelnemen aan de training Effectief communiceren

Je emoties laten zien, dat kan absoluut niet. Toch? Althans, dat dacht Ronald (23 jaar, naam gefingeerd). Ronald meldde zich bij mij aan met psychische klachten. In zijn jeugd maakte Ronald veel mee. Daardoor liep hij verschillende trauma’s op en werd hij onzeker, bang en erg gesloten. In sociale situaties lukte het Ronald niet om zichzelf te zijn. Hij deed alleen maar wat anderen van hem verwachtten, grenzen stellen durfde hij niet. Ronald zat in een overlevingsstand, hij kon niet anders.

Werken aan jezelf

Maar het roer moest om: ‘’Ik wilde aan mezelf werken, daar was ik klaar voor. Ik wilde mijn problemen niet meer ontwijken en weglopen voor mijn pijn en verdriet’’, aldus Ronald. Samen met Ronald keek ik wat voor traject hem kon helpen. Het werd EMDR-traumabehandeling en een training effectief communiceren.

Leren vertrouwen en verwerken

Als iemand weinig vertrouwen heeft in anderen, heeft diegene tijd nodig om mensen weer te leren vertrouwen. Dat werkt hetzelfde in een traject met een coach, therapeut of psycholoog. We begonnen het traject dus met gesprekken.

Woorden geven aan ervaringen

Voorafgaand aan EMDR-therapie is het nodig en belangrijk voor mij om meer te weten te komen over de geschiedenis van een persoon. Tijdens de gesprekken oefende ik met Ronald met vertrouwen en praten over zijn ervaringen. Hij leerde onder woorden brengen wat hij meegemaakt had. Dit werkt helend voor mensen. Ook was een schrijfopdracht onderdeel van de verwerking. Na de eerste gesprekken maakten we de overstap naar EMDR.

Wat is EMDR?

EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”. Letterlijk vertaald betekent EMDR: “door oogbeweging opnieuw beleven van de ingrijpende gebeurtenis(sen), deze verwerken door ontlading van de emotionele reacties.” Het is een volwaardige en effectieve behandelmethode. De therapie kan al snel werken, hoewel het aantal sessies per situatie verschillend is. De resultaten zijn vaak erg positief.

Wat is trauma en wat doet het met je?

De gebeurtenissen in iemand leven creëren herinneringen. Wanneer herinneringen een blijvend negatief effect op iemands leven hebben, worden die traumatisch genoemd. Typisch voor een traumatische herinnering zijn heftige emoties, levendige beelden en de fysieke reacties daarop.

In situaties in het dagelijks leven die lijken een traumatische gebeurtenis, worden traumatische herinneringen geactiveerd. Zo kunnen een bepaald geluid dat je hoort, een geur die je ruikt, of een beeld dat je ziet beelden en gevoelens die herinneren aan een traumatische gebeurtenis weer levendig terugbrengen, inclusief alle lichamelijke reacties van toen.

Traumaverwerking

Tijdens een EMDR-sessie ga je terug naar het nare beeld of je traumatische ervaring en de emoties die daarbij horen. Terwijl je dat doet, gebruik ik de light tube om het trauma te verwerken, deze is te zien op de foto. De light tube gaat aan en dan volg je het lichtje een aantal seconden met je ogen. Op dat moment gaat de verwerking in gang.

Gedurende de sessie stel ik vragen en zet ik de light tube afwissend aan en uit. In dit proces neemt de hevigheid van de angst, nare gevoelens en beelden af. Vaak zijn er een aantal sessies nodig om de gebeurtenis te verwerken.

Rust

Nadat Ronald EMDR-traumatherapie volgde, is er rust bij hem ontstaan. Heeft hij geen flashbacks meer naar zijn traumatische ervaringen en hij kan daar beter over praten. Bovendien lukt het hem beter om zijn gevoelens te tonen.

Effectief communiceren

Tegen het einde van het EMDR-traject deed Ronald mee aan de training Effectief Communiceren. Door nu te gaan werken aan zijn assertiviteit sloeg hij een brug van verwerking naar zelfvertrouwen opbouwen en leren opkomen voor je zelf. Ook ontwikkelde hij meer sociale vaardigheden en grenzen stellen.

Hoe het nu met Ronald gaat

Na het traject is Ronald opener over zijn ervaringen en durft te zeggen wat hij denkt. Hij is zelfverzekerder dan voorheen en dit straalt hij uit! Ook gaat Ronald weer met plezier naar zijn werk! Zijn werkgever is daar dankbaar voor. Ronalds traject leverde voor zowel Ronald zelf, als voor zijn werkgever veel op. Een mooi voorbeeld van wat werken aan duurzame inzetbaarheid kan doen.

Duurzame inzetbaarheid

Ronald deed dit voor hem op maat gemaakte traject op kosten van zijn werkgever. De vergoeding was mogelijk in het kader van duurzame inzetbaarheid. Ronalds baas wil immers ook dat zijn werknemer zich goed voelt en gezond blijft. Voor Ronald zelf was dit een enorme geruststelling.

Ben je benieuwd wat duurzame inzetbaarheid voor jou kan betekenen? Bijvoorbeeld omdat jij of een van je werknemers tegen trauma of stress gerelateerde klachten aanloopt? Vraag dan gerust een intakegesprek of een offerte op maat aan. Kijk op www.duurzameinzetbaarheidgelderland.nl voor meer informatie.